Wednesday, 15 August 2012

Ramadhan & Syawal.

Assalamualaikum semua.. 

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".

Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."


Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya." 

 
Syawal sedang dalam perjalanan dan menghampiri destinasi, Ramadhan mula melangkah untuk meninggalkan kita. terkesankah dihati kita? atau leka dalam kesibukan menyambut syawal? andai ini ramadhan yang terakhir... ~ 
 
SURAT CINTA :
 
Dari Abu Hurairah katanya: Telah bersabda Rasulullah s.a.w: "Adakalanya usia bulan 29 hari dan adakalanya pula usianya 30 hari. Kerana itu jika kalian melihat hilal Ramadhan, maka berpuasalah dan jika kalian melihat hilal Syawal, maka berhari rayalah. Dan jika kalian terhalang oleh mendung, maka genapkanlah hingga 30hari." (Sunan An-Nasai Jilid 2. Hadth Nombor 2105)
 
 


4 comments:

 1. Replies
  1. terima kasih sudi singgah.selamat memanfaatkan baki ramadhan dan selamat menyambut syawal. :D

   Delete
 2. cartoon tu comel..hee

  slm perkenalan.jmpa kt SB td.. :)

  ReplyDelete