Thursday, 15 March 2012

Saudara Baru.

ASSALAMUALAIKUM semua..
semalam sebelum tidur, tetiba masuk  satu sms yang bertanyakan siapakan Loo Jo Yee Binti Abdullah.dalam hati mula terdetik.''oh..budak perempuan mualaf tu kalau tak silap''. entah kenapa laju je jari menaip di google untuk stalker tentang bagaimana si gadis ini mula memeluk islam.ALHAMDULILAH, Terima kasih pada Encik Power rangers kerana tolong carikan artikle tentang si gadis manis ni.jom kita baca bersama :)Kisah menarik Loo Jo Yee binti Abdullah

Beliau tiada nama Islam kerana sekarang seseorang muallaf sudah tak perlukan tukar nama dengan nama Islam, dan hanya perlu ber ‘binti’ kan kepada Abdullah serta tak perlu tukar bangsa, maka namanya kekal Loo Jo Yee binti Abdullah.Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan.

Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat bantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.
Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam untuk masuk agama Kristian.

Namun untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar.

Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliau menghidap mendapat penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda.

Rakan-rakan Islam Jo Yee telah banyak ‘encourage’ beliau untuk cuba berdoa kepada Allah taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.


Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu juga la beliau mengucap 2 kalimah syahadah. 
Subhanallah.. Allahuakhbar!

Loo Jo Yee berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga tersasar di jalan Allah.

Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-rakan sendiri dan keluarga tercinta. Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri.


SURAT CINTA :  

Baragsiapa dikehendaki Allah akan mendapat hidayah (petunjuk), Dia akan membukakan dadanya utk (menerima) ISLAM.Dan brgsiapa dikehendaki-Nya menjadi sesat, Dia jadikan dadanya sempit & sesak,seakan2 dia (sdg) mendaki ke langit.Demikianlah Allah menimpakan siksa kpd org2 yg tdk beriman.” [Al-An’aam:125]


LAA ILLA HA ILLALAH = TIADA TUHAN SELAIN ALLAH


"Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik, & Dia mengampuni segala dosa yg selain dr syirik itu bagi siapa yg dikehendaki-Nya.Baragsiapa yg mempersekutukan Allah,maka sungguh ia tlh berbuat dosa besar" (An-Nisaa':48)
-LOVE-

4 comments:

 1. salam,cantikkan lee joo ye ni??alhamdulillah dia dpt hidayah masuk islam,,moga-II kekeal,,amin XD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wsalam.dia manis bertudung.alhamdulilah.semoga dia & kita semua terus memperjuangkan islam :)

   Delete
 2. Replies
  1. amin.semoga dia dan kita semua sentiasa dalam lindungannya :)

   Delete