Friday, 16 December 2011

Kek cawan gelas pinggan ~

Tepat jam 1:30 pagi..dengan kejamnya MMS gambar cup cake dihantar ke no aku..oh tidakkk..kureng asam limau btul..sambil menangis tersedu2..peluk kaki katil dan jerit nak makannnn ! * over acting..silap2 pagi buta ni kena halau tidur kat luar umah..huhu ( aksi berikut hanya lakonan semata2.jangan percaya) =_=''

Jom lapar bersama =_=''

 - bila tengok comel camni..sayang pulak nak makan =_=''

 - telan air liur je tgk..perut menyanyi demand nak makan..huhu

lapar?nak makan?jom kita buat kek cawan pecah kaca pecah gelas ni, sudah makan harap balas..haha * xlawak pun!
resipi ni bukan resipi aku sendiri..bukan juga resipi jiran..bukan jugak resipi kakak yang tgh tunggu bas..tapi resipi dari majalah gogel.hehe..jom buat sama2 eh :)

Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 tepung gandum
250 gm mentega
2 cawan gula
4 biji telur gred A
1 cawan susu segar (guna susu cair pun boleh)
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
campurkan kedua tepung ayak dan ketepikan.
krimkan butter hingga lembut, masukkan gula dan pukul masukkan telur satu persatu, pukul lagi. masukkan tepung diselang seli ngan susu dan vanilla, masukkan dalam paper cup, bakar 20-25min 180 C. sejukkan dan hias
Buttercream (untuk buat rose, basket, border dsb)
250gm Cream mixture / Krimwell
250gm Shortening
300gm gula ising - diayak (2 kali ayak utk lebih halus)
Cara-cara :
1. Putar cream dgn shortening pada kadar sederhana sehingga kembang
2. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit
3. Pukul lagi hingga ising kelihatan gebu dan putih
4. Dan boleh buat mcm2 bentuk nak buat kat ats kek.

amacam?senang x?nanti dah try jgn lupa emailkan jugak ye ! hehe :) 

baiklah penonton dirumah, jangan lupa tulis ini adalah cawan kertas yang digunakan bagi melengkapkan nama kek cawan ni.heeeee :)..comel2 kan?

nah pilih satu sorang jangan berebut2.

Surat Cinta : jika menghadapi sebarang tanda2 berkeinginan makan.sila dapatkan di kedai kek berhampiran.nak lagi best.buat sendiri.selamat mencuba :)

5 comments:

  1. ko datang sini,sila bawak semua jenis kek cawan yang ko tunjukkan kat super beloggg nie...!! taww !!

    ReplyDelete
  2. Mazli mazlan : tahu xpe.haha

    kmyra : boleh je kalau setakat bawk gambar 5 folder thah bawk.haha

    ReplyDelete
  3. sy x suke benda manis even sy kurang gule...hahhahahaha..tp kalau benda free sy mkn..

    kema cute miut~~"

    ReplyDelete
  4. kalau camtu bawak makan kat kilang gula je lah.haha

    ReplyDelete