gambar yang bermotif nak bagi lapar
Assalamualaikum..
dek kerana semalam baru je tahu siapa juara master chef..maka anak-anak gadis & teruna di luar sana yang nak masuk masterchef akan datang pun boleh la mempersiapkan diri dari sekarang untuk mencuba nasib dimusim baru yang tak tahu bila akan bermula,saya pulak sebagai peserta ujibakat bakal menantu mithali anjuran diri sendiri pada hari ni nak menunjukkan jugak resepi yang deboom ala-ala kelas kau maria iaitu ''KEROPOK LEKOR CICAH SOS''..ahakkss..dengar nama pun dah tliur kan..jadi ape lagi..mohlee kita ke dapur..
Bahan-bahan ( 10 org )
1 kilo ikan kembung/ selayang * ni bkan selayang selangor ye
500 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
sedikit garam
beberapa ketul kiub ais
Air secukupnya (agak2 le)
* boleh campurkn sedikit tepung biasa kalau takut liat
Cara-cara
Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang halus2.
Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air ( agak2 le).
Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang mcm kat bawah ni
dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat , sejukkan dan bolehlah goreng dan makan.
mcm mana?senang je kan? keropok lekor ni, bukan kat Terengganu je femes..tapi kat seluruh Malaysia.malahan jangan terkejut.dah ada yang diimport ke Jepun. Bayangkan suatu hari nanti cite ultraman ada gak part dia tngah makan keropok lekorr.bangga x?bangga x * kembang kempis hidung membayangkan..haha..
jom bukak perniagaan..cepat ambik kalkulator kira untung..haha * kayo-kayo
nah ! nak bagi makin lapar =_=''
Jadi boleh la mencuba dirumah, dah cuba jangan lupa emailkan jugak yang dah siap goreng.hehe (^_=)v
salam sayang smua-LOVE-
Surat Cinta : Saya Bangga jadi anak jati Terengganu !
lapaqnyaaaa.....
ReplyDeletesodappp..nk kena try nih =)
ReplyDeletesaya jgak ! hahaha
ReplyDeletejangan lupa try cik aini :)
ReplyDelete