Monday, 28 November 2011

Main masak-masak ~


Amacam?terliur x tengok? * xyah cakap korang..yang duk menulis ni pun hari2 kalau boleh nak makan..huhu..NASI KERABU...ni nama dia..nama saintifik pula..NASI ULAM. Asal-usul nama dia terhasil sebab nasi ni dimakan dgn ulam-ulaman yang banyak jenis* fakta atau auta?..hehe..bagi penduduk pantai timur..ini adalah salah satu menu sarapan pagi yang menjadi pilihan selain nasi dagang, nasi berlauk dan juga nasi lemak.

Mula2 masuk Unisel dulu, time first time sambut puasa kat sana..waktu jalan2 kat bazaar ramadhan..rupanya benda* main tibai je letak nama makanan sebagai benda..huhu.. femes kat sana..penuh woooo kat gerai tu..kebetulan pulak yang menjualnya orang Kelantan..”nyakut molek’’..dan alhamdulilah semester akhir kali ni pun bkesempatan bpuasa di Unisel dan suasananya tetap sama..nasi kerabu memang femes dan menjadi pilihan..rata2 yang suka tu bukan orang Trg dan Kelantan aje tapi jugak orang luar..contohnya roommate dan housemate saya sendiri..finas,kmyra dan kak daya.hehe..ok rindu diorang sgt !!
Ok xpayah merepek panjang2..actually untuk entry kali ni saya nak berkongsi cara2 nak masak nasi kerabu..ni resepi mak..bukan resepi saya..kalau resepi saya confirm lah btukar jadi makanan lain kalau korang masak nanti..haha * xlawak pun!

Baiklah penonton dirumah..jgn tukar channel anda kerana hari ni kita akan memasak nasi kerabu..jgn lupa sediakan pen dan kertas..* aku bajet tengah buat iklan sebab g ujibakat selalu kena reject =_=’’

Cara-cara untuk memasak nasi..nasi ni penting..xde nasi dah tentulah bukan nasi kerabu namanya....huhu

-4 pot beras Siam ( untuk hidangan 4-6 orang)
-Sebatang serai yg diketuk
-5-6 kuntum bunga telang
-2 helai daun limau purut
-sedikit halia (ketuk tapi jgn bagi hancur plak)
- air (seeelok2nya jangan bg nasi lembik)
-sedikit garam.
*caranya taruk je sume bhn tu sekali…kacau skit bagi rata & masak.
Hah..yang ni pulak untuk sambal tumis :
 -10 biji bawang merah
-5 tangkai cili kering
-1 inci halia ( ukur pkai pembaris pun boleh kalau xnak agak2 * sila jgn percaya)
-2 batang serai
-secubit serbuk kunyit

-sebiji kelapa(ambil santan yg agak pekat)
-garam ,gula secukup rasa
-2 keping asam gelugor
Untuk memasak sambal tumis pula ye puan-puan & encik2 (tukang makan) memerlukan bawang,cili,halia serai dimesin halus dan gunakan minyak yang agak banyak utk menumis( tapi sukatan minyak mesti terkawal ye.jgn guna satu botol plak)huhu...Bila naik bau,letak santan,asam dan rasa garam,gula dan masak agak pekat. Jangan sampai hangit plak kalau ye pun sambil masak sambil menyanyi..heeeee...hah..kalau nak bagi ngam letak budu sikit..tapi biasanya nanti time hidang akan letak jugak jadi ikut citarasa masing-masing.
hah..tidak ketinggalan bas juga sambal ikan pula :
-2 ekor ikan kembong/sardin sederhana besar
-2 batang serai
-5 ulas bwg. Merah
-garam, gula secukup rasa
-1/2 biji kelapa parut

Caranya:
-ikan bakar tadi diambik isi dan digoreng tanpa minyak sekali ngan
kelapa parut. Bila agak garing ,blend kering sume bhn atau pun
ditumbuk ngan lesung lagi sedapp…bagi yang tinggal berjiran tu jgn la pulak kul 2 3 pagi menumbuk ye..huhu..
Sekarang kita tengok pulak ulam2nya yang terdiri daripada :
taugeh,kacang panjang,timun,kubis, bunga kantan, daun kesum, pucuk putat, pucuk gajus, daun pegaga..ulam2 ni kena hiris halus2..tapi taugeh tu xpayah lah pulah hiris..boleh letak dalam tu je..nanti bila gaul2kan semua ulam tu patah2kan * fuh terbayang dah..perut dah lapar =_=’’

dah siappp..ready nak makan..eh jap..nanti dulu..bawak2 la bsabar..nak gtau jugak..nanti bolehlah dihidang ngan budu yg dicampur ngan cili padi(kalau nak pedas ditenyeh2)..Lagi satu perah asam limau nipis skitt…dalam budu taburkan kerepok atas nasi. Boleh dimakan dengan ikan goreng celup tepung,daging bakar, ayam goreng berempah,telur masin,ayam percik,solok lada sebagai lauk juga.

Camne?senang x?senang je kan?kan kan?..cuba la..nanti dah xpayah beli kat kedai..mana tahu boleh bukak perniagaan..fuyoooooo..boleh kayoooo tu..hehe. eh jap..jgn lupa tgk jugak yang kat bawah ni.. :)

ni la pelakon-pelalakon utama dalam drama ni.kacak x?

yang kat bawah ni adalah bunga telang..bunga ni lah yang digunakan untuk buat nasi kerabu jd biru..ingat syampu feather je guna bunga ni?
p/s : bunga ni tidak mengandungi sebarang alkohol atau racun terlarang...huhu



yang ni pulak antara ulam2 yang ada dalam nasi kerabu
p/s : gambar rembat gogel tapi edit pkai photoscape..hehe :)




eh jap..ni pelakon tambahan ye...heeee :)




.jangan lupa cuba ! salam sayang semua. (^_=)v




2 comments:

  1. bunga telang agk ssh nk cri kat cni...klu x gne bunga tu..leh gne cara len x chef??haha!^^v

    ReplyDelete
  2. boleh2..ada yang guna serbuk pewarna untuk masakan tu..dilarang menggunakan pensel warna stabillo atau luna ye :) heeeee

    ReplyDelete